1 Mayıs 2015 Cuma

Hochschule Für Gestaltung/ Ulm, Almanya

Almanya merkezli bir tasarım üniversitesidir.  Bauhaus'un ardından Almanya'nın ikinci en iyi tasarım okulu diyebiliriz.Bu okulun yönetimine Bauhaus'un eski öğretim üyelerinden olan Max Bill getirilmiştir. Okul binası da Max Bill tarafından tasarlanmıştır. Ulm tasarım okulu Bauhaus düşüncesinin üzerine pedagojik açıdan, tasarım eğitimine bilimselliği katmanın yanı sıra Alman endüstrisi ile de yoğun bir ilişki içerisine girmiştir. Otl Aicher, Inge Scholl ve Max Bill ile Almanya'nın önemli tasarım okullarından biri haline gelen Ulm Tasarım okulunda dersler vermeye başladılar. Bunun yanında sanatın kültürle olan ilişkisine de önem vererek pek çok önemli ve Alman olmayan tasarımcıyı okula davet etti. Böylelikle Almanya dışından gelen eğitimciler okuldaki sanat algısını


çeşitlendirdiler. Ulm modeli olarak adlandırılan bir sistem ortaya çıktı. Buna göre bir çok farklı disiplin ve kültürleri bünyesinde barındırması ile bilinen, sanatın sadece farkı beyin fırtınaları ile değil farklı kültürdeki beyinlerin en yaratıcı ve en estetik olana ulaşılabileceğini savunan sistemdir. 
   Ders içeriği görsel deneyler simetri ve topoloji algı, 2-3 boyutlu çalışmalar. Atölyeler (metal,ahşap,plastik), Sunum,desen-yazı-dil-serbest el, yöntembilim, matematik. İşlevsellik ve yöntembilim önemli  bir öge olarak karşımıza çıkar. Bunun yanında teori ve pratik %50 gibi bir oranda müfredatta dengelenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder